onsdag 2 april 2014

Educating Rita

Rita feels that life is passing her by. She wants an education but does Frank, her lecturer, have anything to teach her? Willy Russell's play is a hilarious yet moving account of a young woman's determination to change her life. (beskrivning lånad från goodreads, finns även på bokus, adlibris och cdon)

Först och främst var det spännande att läsa en pjäs. Min första. Den här var ju inte så lång och inte så svår så det går ju väldigt snabbt. Det är ju dessutom bara dialog, så det är en väldig snabb läsning.  




A young wife decides to complete her education and take her exams. She meets a professor who teaches her to value her own insights while still being able to beat the exams. The change in her status causes friction between her and her husband. (beskrivning lånad från imdb)

Filmen är i stort sett precis likadan som boken/pjäsen. Bara att består av samtal mellan Rita och Frank, medan i filmen så får vi mer se mer och delar som de i boken pratat om. Istället för att lyssna på Rita och Frank prata om Rita och hennes mans liv så får vi även se vissa delar av deras liv. 

Det finns många saker man kan diskutera om/i den här boken; betydelsen av utbildning är en aspekt. Är det värt att utbilda sig och allt som hör där till? Utbildning kan ju för många innebära stora förändringar för ens liv i och med att det kan leda till att man tillhör en annan social klass. Dock innebär ju det, som i Ritas fall, att man kanske måste lämna vissa saker bakom sig. Och då är ju frågan densamma: Är det värt det?

Filmen är även lite spännande för att vi har en ganska ung Julie Walters aka. Mrs. Weasley!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar