måndag 8 april 2013

American History X

Derek Vinyard (Edward Norton) är en tickande bomb av hat och ledare för ett nynazistiskt gäng. Men med tiden och de händelser den för med sig börjar han förändras. Han hamnar i fängelse för dråp och när han kommer ut har han omvärderat sitt gamla liv. Nu vill han göra allt för att hålla sin yngre bror (Edward Furlong) borta från den onda cirkeln av våld och hämnd. Men kanske är det redan för sent. (beskrivning lånad från cdon.com)

Jag är ett antal år efter alla andra när det kommer till att se den här filmen. Detta var första gången för mig. Konstigt men sant. Detta är ju en av de filmer som många faktiskt har sett och känner till. Men icke - till nu. 

Det här var ju en ganska hemsk film. Men samtidigt väldigt intressant. 

För vad är det som "skapar" rasistiska tankar hos människor? Eller tankar överhuvudtaget? Är det arv/miljö? Social påverkan? Är det tankar som finns på vissa ställen i världen? Vad är det som gör att  man pekar ut vissa grupper av människor och säger att de har/är fel? Who knows?!

Vi vill ju gärna tro att vi tänker våra egna tankar. Visserligen gör vi ju det - vi kan ju inte tänka någon annans tankar. Men samtidigt är vi beroende och begränsade av det vi känner till. Vi kan inte prata/diskutera/tänka kring saker som vi inte ens kan sätta ord på. 

Jag skulle kunna rabbla på ett tag till om detta men som sagt om det inte är mina egna tankar så är det nog inte några tankar ni inte har hört innan.

(Ps. vilket weirdo inlägg det här blev. Whoops!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar