torsdag 5 juli 2012

Harry Potter and The Philosopher's Stone(film)


Harry Potter fyller precis 11år när han får sitt brev från Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry och upptäcker att det finns en helt annan, magisk värld, där ute. En värld som han är något av en kändis i, efter att han som enda person överlevt den dödande trollformeln: Avada Kedavra och besegrat den onde Voldemort. Även fast Voldemort varit frånvarande under de senaste 11 åren, finns det tydligen fortfarande ondska kvar i världen, som Harry stöter på under sitt första år på Hogwarts.

Harry Potter är ett måste att se. Så är det bara.

Harry Potter har ALLT(som man vill ha). Magi, kärlek, vänskap, död, humor, Quidditch, tre-huvade hundar, spöken, huspokalen, Hagrid, Fang, Kentaurer, trollkarlschack, Malfoy, stora fester med mat som kommer upp ur borden, Snape, mugglare, Dudley och med mycket mer. Hur kan man inte gilla detta?

Harry Potter överlag är väldigt rolig. Det finn ett stort antal LOL-ögonblick genom hela serien. De tre första filmerna i serien är till viss del ganska barnsliga. Och det genomsyrar humorn och allting i filmen men det finns ett syfte bakom det och det passar just i de här tre första filmerna. Karaktärerna är faktiskt bara 11 år, när vi träffar dem för första gången, därför måste handlingen vara relativ till 11-åringar. Det tycker jag faktiskt att de gör bra, men ändå lyckas de att behålla den mörka, dystra och "död"- handlingen i filmen. Det är generellt sett inte en glad och lycklig filmserie, men det är fortfarande rolig.

Jag tycker att Harry Potter och De vises sten(som den heter på svenska) är en bra "introfilm" till serien. Samtidigt som den har sin egen handling, bygger den samtidigt upp för det kommande filmer. (När denna filmen gjordes visste man ju faktiskt inte hur serien skulle avslutas och vad som skulle hända. Tycker ändå att de har lyckats få ihop det ganska bra i filmerna, det följer inte böckerna helt och hållet.) Det är ett relativt bra första möte med Harry Potter världen.



PS. Jag äger Harry Potter och De vises sten på VHS. Inser ni hur länge sedan det är man kollade på VHS? Typ forever ago. Detta måste vara en av de sista VHS-filmer som vi köpte. Antik. Underbart. Synd bara att man inte har någon VHS-spelare som fungerar....



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar